Gortercomplex, Leiden

bij GROUP A

Op loopafstand van het  Centraal Station Leiden bevindt zich het campus-achtige Boerhaavegebied. De mooiste en kwalitatief goede gebouwen uit de jaren '40-'50 worden herbestemd. Een deel van de gebouwen maakt plaats voor aanvullend woonprogramma. GROUP A maakt een ontwerp voor drie kavels, waarvan ik de projectleiding gedaan heb tot en met de afronding van het voorlopig ontwerp. Eén kavel betreft de herbestemming van het Gortergebouw. Hierin komen  'minilofts' van zo'n 50m2 deze zijn in de lengte georiënteerd langs de karakteristieke gevel met originele stalen kozijnen.  

De twee nieuwe woontorens huisvesten grotere appartementen. Eén toren vormt met het bestaande gebouw een ensemble. De andere toren staat solitair in het park. De nieuwe torens zijn, in contrast met de bestaande zware bakstenen bebouwing, licht en transparant van karakter. Hoge dennebomen reflecteren in het glas en het uitzicht is optimaal benut door de toepassing van verdiepingshoog glas. De torens spelen met licht en reflectie door het gebruik van champagnekleurige geanodiseerde kozijnen en het gebruik van stroken dichromatisch glas. Het travertin dat in de bestaande trappenhuizen voorkomt laten we terugkomen in de verbijzondering van de nieuwe entreegebieden. 

project copyright: GROUP A

opgave: renovatie en nieuwbouw 

locatie: Leiden

programma: apartementen verhuur

oppervlakte: 20.000m2

opdrachtgever: Amvest/ VolkerWessels Zeist

aannemer: VolkerWessels Zeist

status: start bouw najaar  2016